2013. július 26., péntek

TROLLOK, POWER PLAYEREK KÍMÉLJENEK

Fontos megjegyezni, hogy a LUMINA LARP NEM hadijáték!!! Ez egy harcrendszerrel is rendelkező élőszerepjáték! Tehát a larperek becsületes játéka és karaktereik kijátszására szeretnénk hangsúlyt helyezni. (Van épp elég szét OUT-olt hadi "larp") A történet és a benne szereplő szálak, valamint a játékosok előtörténetei adhatják a játék szépségét. Ide illeszteném azt is, hogy szabályrendszer, csak egy keretet ad a játéknak, amire a legoptimálisabb esetben nincs igazán szükség! (A legjobb játékokat nem véletlen, hogy bor/sör mellett a szabálykönyvektől távolt tudja lejátszani az ember...)

Másrészt nem az a cél, hogy olyan rendszert alkossunk, ami elfogadható és mindenkinek tetszik. Vannak dolgok, amit a MAGUS, vagy a luminás játékok sajátosságai. Ettől egyedi! Ha akad olyan olvasó, akinek a rendszer nem tetszik, vagy mást tart jobbnak, azzal nincsen semmi gond! 

De magunkból kiindulva egy játékra azért megyünk el, hogy a hangulatát élvezzük. A helyi szabályrendszert értelmezzük és azok alapján játszunk! (Bizonyára azért olyan a rendszer, mert a készítők okkal tették olyanná!) Tehát megtiszteljük őket azzal, hogy a szabályokat elfogadjuk és betartjuk! Jelen rendszerrel kapcsolatok kérdéseitekre szívesen válaszolunk, de nem véleményezésre raktuk ki! 

Kérünk benneteket ne értsétek félre! Lehet véleményezni, de azzal igazából nem tudunk foglalkozni... A logikus észrevételeket viszont megvizsgáljuk és válaszolunk! Véleményezésre a játék végén lesz alkalom! (Vasárnap táborzárás előtt 11 órától?) Akkor viszont külön kérjük, hogy mondjátok el a tapasztalatokat, hogy épüljünk belőle! Köszönjük!

6 megjegyzés:

  1. Kedves Aspin és Agnus!
    Nos miután (igaz késéssel) de tök normálisan megválaszoltátok a kérdéseimet facebookon (amúgy a kérdésemre, amit nem értettetek már sikerült kihámoznom a választ a reakcióitokból), ezt a blog bejegyzést nem igazán tudom hova tenni. Nem tudom, hogy engem melyik kategóriába gondoltatok, de mivel Astarottnak volt 1 troll mondata (aki ismeri meg sem lepődik rajta) ezért kizárásos alapon én leszek a power player. Nem is igazán világos hogy mit értetek a "power player" alatt. Jaaaa, hogy azt, hogy valaki (én) rámegy arra, hogy tápos karaktert hoz(ok), és mindenkit szétcsap(ok)? Távol álljon tőlem, én magam bárdot hoztam volna (ellenben élek a gyanú-perrel, hogy lesznek olyanok, akik nehéz vérttel "powerplayerkedni" fognak; kívánom, hogy ne legyen igazam).

    Ellenben még mindig van 1-2 dolog amit nem értek.
    -Hogyha már az eseményt "Harc orientált élő szerepjátéknak" hirdetitek, akkor miért is van visszaszorítva a harc?
    -Ha már munkanapra szervezitek a játékot, akkor miért nem közlitek ezt előre?
    -Miért vannak nem csak a MAGUS szabályaival de a józan ésszel is szembe menő szabályok (gondolok itt a sebezhetetlen harcosra, meg a "nem harcolunk vele" varázslóbotra, ami - mivel személyes aura része- elvileg elpusztíthatatlan,...)

    Egyetértek veletek azzal, hogy a szabályrendszernek keretet kell adnia egy játéknak, valamint azzal is hogy kikapcsolódni megy oda az ember.
    Viszont, ha valami logikátlanságot találok a szabályok között (amik bizony akár az élmény kárára is mehetnek) és ne adj ég, (szigorúan építő célzattal) megkérdezem, akkor 1) egy hetet késtek 2) a válaszotok kioktató 3) és még ilyen blogos vagdalkozást is csináltok? Gondolom a reakciótokban megírnátok, hogy nem személyesen ránk értettétek, és ez nem vagdalkozás. Hát persze...
    Végül arra jutottam, hogy nem megyek Lumina Larp-ra. A kezdeti lelkesedésemet sikeresen kioltottátok (pedig Astával ellentétben, én kedvelem a MAGUS világát). Oké, csak 1 játékossal kevesebb, de ahogy látom még messze vagytok a bűvös 100 részvevőtől.
    És igaz, hogy kibicnek semmi se drága, de pl elmehettem volna mint Darton paplovag, és akkor fel se róhatnátok, hogy trollkodok, meg powerplayerkedek, mert csak simán kijátszanám a karakterem. De nem akarok tippeket adni.
    Naszvadi Misi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, majd elfelejtettem, olyan nincs, hogy "legoptimálisabb", az optimális (latin: optimalis) "legjobb, legkedvezőbb"-et jelent (forrás: dictzone.com)

      Törlés
    2. Kedves Misi!
      Nos, a blogbejegyzés megírásához, a legkevésbé sem te voltál az ösztönző! Kis előtörténet, mert a játék 8 esztendeje alatt azért láttunk már 1-2 dolgot. Mivel évről-évre sokan gondolták úgy, hogy elárasztanak bennünket a jobbnál jobb nézetekkel/saját szerepjáték rendszerekkel/majd én megmondom a tutit véleményekkel bizony betelt pohár. Nem most. Sokkal korábban. Ezt a rendszert már átalakította az Ostromjátékos csapat, a LARP testvériség, a játékosok, a kisebb nagyobb, ismeretlen és országosan, sőt nemzetközi szinten is elfogadott alkotók, legutóbb a FV/SZV szervezőinek segítségével egyszerűsítettünk a szajbarágós 40 oldalról kevesebb mint a felére. Miért volt 40 oldal, mert minden fikázó/kiskapuzó/trollkodó embernek is meg akartunk felelni, ahelyett, hogy a csak az építő véleményeket hallgattuk volna meg. Így eldöntöttük, hogy a játéktól távol tartjuk azokat, akik csak nethuszárként véleményezni akarnak főleg úgy, hogy nagy részük, vagy sosem volt nálunk, vagy eleve a szerepjátékhoz (annak általunk vélt fogalmához) nem sok köze van... Azért született ez a bejegyzés, hogy ezt idén megelőzzük! Felesleges erőpocsékolás az ilyen embereknek válaszolgatni, vagy velük flamelni, mint a többi játékossal, vagy a szervezés hátralévő feladataival foglalkozni!

      Na mármost a cím gyűjtőfogalomként jelent meg. Igaz, hogy a ti hozzászólásaitok után, de több telefon és facebook PM is született már hasonló problémakörben. Így arra jutottunk, hogy inkább egy ilyen bejegyzésben írjuk le a mentalitásunkat és a hozzáállásunkat az ilyen emberekhez. Folyt...

      Törlés
    3. Folyt...
      "-Hogyha már az eseményt "Harc orientált élő szerepjátéknak" hirdetitek, akkor miért is van visszaszorítva a harc?"
      - Válasz: Nincs visszaszorítva, de idén fontosnak tartjuk a történetet és a szociális jellemzőit is a játéknak!


      "-Ha már munkanapra szervezitek a játékot, akkor miért nem közlitek ezt előre?"
      - Válasz: Mi sem így terveztük, de 2 tucatnyi ember, csoport, intézmény és munkahely egyeztetése után nem is beszélve a játékosok szavazásáról (korábban a fb oldalunkon) ez a dátum született. Szerintem ez korábban posztoltuk is, csak nem a event oldalán, pont a szabadságok miatt. Különben aki már csütörtökön jön hozzán, annak mindenképpen kell szabdságot kivenni, hacsak nem más munkarendben dolgozik... így bizonyára a legtöbb emberhez hasonlóan tisztában van vele, hogy 24-e munkanap.


      "-Miért vannak nem csak a MAGUS szabályaival de a józan ésszel is szembe menő szabályok (gondolok itt a sebezhetetlen harcosra, meg a "nem harcolunk vele" varázslóbotra, ami - mivel személyes aura része- elvileg elpusztíthatatlan,...)"
      - Válasz: Nincs sebezhetetlen harcos!!! De Misikém nekünk kicsit tovább kell látnunk a játék egyensúlyban, mint a harcos vértje. Egy varázshasználónak könnyű préda! A varázslóbot pedig nem fegyver (ha tetszik, ha nem). Elméletben - Egy varázstárgy. Ami ha megsérül, akkor valszeg óriási energia szabadulna fel így lehet, hogy felrobbanna... mint a megsértett feltöltött rúnák. Gyakorlatban - Ez egy kellék, nem fegyver! Tilos vele a támadás és védekezés! Miért? Mert szerintünk így etikus.

      1) egy hetet késtek - Igen késünk, de igyekszünk!
      2) a válaszotok kioktató - Szerintünk nem! Sőt kedves és érthető!
      3) és még ilyen blogos vagdalkozást is csináltok? - Ez nem vagdalkozás, hanem megelőzés!


      "Végül arra jutottam, hogy nem megyek Lumina Larp-ra. A kezdeti lelkesedésemet sikeresen kioltottátok (pedig Astával ellentétben, én kedvelem a MAGUS világát). Oké, csak 1 játékossal kevesebb, de ahogy látom még messze vagytok a bűvös 100 részvevőtől."

      - Válasz: Sajnáljuk, ha nem jössz, mert ezt te fújtad fel. Akinek nem inge... A 100 résztvevő, nem annyira cél, mint hogy még egy ingyen jegyet kisorsolhassunk... (Segítő szándékkal hirdettük meg a lehetőséget, de voltunk már 120-an is ;) )

      "És igaz, hogy kibicnek semmi se drága, de pl elmehettem volna mint Darton paplovag, és akkor fel se róhatnátok, hogy trollkodok, meg powerplayerkedek, mert csak simán kijátszanám a karakterem. De nem akarok tippeket adni."
      - Válasz: A történetben vajmi keveset kereshet egy dartonita paplovag... (Fel ne tedd a kérdést, hogy akkor minek van ilyen kaszt? Mert ilyen telefon is volt. :D )

      Misi remek nyelvész vagy! ;) Köszönjük a korrekciót!
      Minden jót neked!

      Törlés
  2. Helló! Ezért nem szeretem az internetet, te írsz egy o-betűt, valaki más meg nullának olvassa. Jó szervezést/ játékot kívánok nektek!

    Misi

    VálaszTörlés

Na mit gondolsz...? Írd le, így megtudjuk mi is!